Sastojci
- Broj osoba:
4 kelerabe
200ml pavlake
1 kašika sirće
malo soli
Priprema
malo soli
Priprema
Kelerabu očistiti i izrendati. Pavlaku pomešati sa izrendanom kelerabom, malo soli i malo sirćeta,po ukusu.Sve sjediniti i dobro promešati.
Urasiti peršunom.Servirati hladno.
Prijatno!
KELERABA (Brassica oleracea var. gongylodes) – plemenito, ukusno i korisno povrće. Boje je bledozelene ili plavoljubičaste (jer kora sadrži antocijan).
Urasiti peršunom.Servirati hladno.
Prijatno!
KELERABA (Brassica oleracea var. gongylodes) – plemenito, ukusno i korisno povrće. Boje je bledozelene ili plavoljubičaste (jer kora sadrži antocijan).
- Dok je mlada, vrlo je sočna, mekana i ukusna. Kao takva se koristi sirova za pripremu salata, ali nejčešće se kuva, dinsta ili peče kao gomoljasto povrće. Male je hranljive vrednosti, 100 g jestivog dela ima 24 kalorija. Keleraba ima 11,91 g suve materije, 2,46 g proteina, 6,5 g šećera, 0,13 g biljnjnog ulja, 1,57 g celuloze. Sadrži: mineralne soli 500 mg (kalijum, kalcijum, fosfor, gvožđe) i 61 mg vitamina C, 0,05 mg B1. Koristi se zadebljali deo dok je mlad, jer biljka brzo udrveni. Mlado lišće i stabljika su mekani i sočni, imaju više vitamina i minerala (naročiti karotina i fosfora) nego zadebljani koren. List i stabljika se kuvaju u slanoj vodi za krem-supu ili varivo. Karakaterističnog je mirisa i ukusa što im daje eterično ulje koje sadrži.
Domaća keleraba iz Vaše bašte,mora da je fino.
ОдговориИзбриши